U međunarodnim medijima se ovaj dječak slavi kao hrvatski Steven Hawking, Nikola Tesla, Albert Einstein ili Steve Jobs.

Sve ove veličine  znanosti nisu ništa za usporedbu s malim Ivanom iz Samobora. 

“Baš kao Mozart, i naš Ivek je sve to sam naučio gledajući samo svoga tatu”, ponosno je pozirao i tata Ante s Ivanom pred našom kamerom. Rodjeni Splićanin teško može vjerovati za medijski interes oko njegovog sina.

Doista, čak ni novinari ne mogu vjerovati u talent ovog dječaka iz sela u blizini hrvatske prijestolnice. Dok se druga djeca u njegovim godinama igraju u pijesku, Ivan spretno upravlja svojom Hondom nakon cuge u birtiji. “Baš kao pravi odrasli Hrvat”, kaže Vladimir Šeks uz osmijeh u našu kameru dok miluje malog Ivana po glavi. Političar je doputovao krivudajući cestom, kako bi osobno vidio ovo čudo od djeteta.

Dan u životu maloga genija

Pitali smo Ivana: Kako točno izgleda jedan dan u životu hrvatskog genija, kojeg u medijima nazivaju i sljedećim Stevenom Hawkingom. Objašnjava nam to:

Ujutro u 10 sati već sjedim u kafiću Mozart u središtu idiličnog sela i uživam u svojoj prvoj “Žuji”. Nakon toga mali genij ide u školu kao i svako drugo dijete, “ako uopće ima škole”, objašnjava Ivan. “U baru se često sastajem sa svojim učiteljima. Tijekom štrajka, oni su za mene nešto kao društvo iz birtije. I ja želim biti učitelj ”, vrlo skromno kaže Ivan.

Zbog ogromnog talenta njegova će budućnost vjerojatno biti drugačija. Možda bude profesor na poznatom američkom veleučilištu, gdje će predavati i unucima bivše hrvatske predsjednice. Navečer se nađe ponovo u birtiji na cugi. Dok dječak naginje jednu “Žuju” za drugom, on na Facebooku piše ksenofobne komentare. Nabijem ih sve na kardan, uzdahne Ivan. “Nekako se moram i vratiti kući”, slegnuvši ramenima osnovnoškolac  reče dok se penje u Hondu Civic iz 1999. godine. Dječak precizno manevrira svojim vozilom kući, jedva izbjegavajući pješakinje –  jednu majku i njenu malu kćer.

Nova generacija hrvata

Mama Ljubica objašnjava da njegov poseban talent nije slučajnost. “Čak je i njegov otac vozio moped kad je imao 11 godina.” Nesumnjivo je naslijedio taj talent i jednostavno je naučio ono što nije naslijedio od tate.

Uostalom, sljedeći hrvatski Albert Einstein jos nema vozačku dozvolu, ali HDZ-ova stranačka iskaznica  mu je sasvim dovoljna. “Ako bude problema u prometu, nema što ova knjižica ne može riješiti.” Vladimir Šeks i Gabrijela Žalac kimnu odobravajući njegove riječi.