“Hrvatski narod nikada nije bio pozitivniji / zadovoljniji”, pokazalo je novo istraživanje provedeno od strane Europske unije. Iako su prethodne studije rangirale Republiku Hrvatsku na posljednjih nekoliko mjesta, čini se da se situacija u 2020. godini okrenula.

Europska Unija zatražila je od svojih država članica da pruže podatke o zadovoljstvu svojih stanovnika u svakoj zemlji za rangiranje po državama članicama. U Danskoj je više od 73% stanovnika izjavilo da je “vrlo zadovoljno” svojom državom, a 25% je reklo da je “prilično zadovoljno”. S tako visokim zadovoljstvom u zemlji Danska je na prvom mjestu ove liste, predvodeći je ispred Nizozemske, gdje je 51% reklo da je “vrlo zadovoljno”.

Unatoč tome što je ranije bila ispod prosjeka EU, Hrvatska sada ponosno drži treće mjesto. Podatke za statistiku u Hrvatskoj dalo je Ministarstvo zdravstva. Na konferenciji za novinare ministar Vili Beroš izjavio je da “Hrvati nikada nisu bili pozitivniji nego danas”. Statistika koju je njegovo ministarstvo dostavljalo EU jasno pokazuje da je svaki drugi Hrvat “vrlo pozitivan” na Korona virus, dok je svaka četvrta osoba bila “prilično pozitivna”.

Vijesti iz Hrvatske veliko su iznenađenje jer je zemlja imala stopu zadovoljstva od samo 20%, što je daleko iza euro-zone. Danas s više od 50% pozitivnosti Hrvatska se čak nalazi više od Švedske i Austrije što je čini jednim od najpozitivnijih mjesta za život u EU.

Tako da smo u samom europskom vrhu barem po nečemu!