Zagreb / Nezavisne Novine – Ministar financija Zdravko Marić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sastali su se prošlog vikenda na kriznom sastanku, doznalo je uredništvo ureda za unutarnju politiku Nezavisnih novina iz Vladinih krugova.

Tajni sastanak, koji je održan u subotu poslijepodne, trebao je raspravljati o postupcima Vlade kroz trenutnu krizu mirovinskih fondova.

Hrvatskom mirovinskom sustavu prijeti propast i nepopravljivi kolaps.

Gotovo svi umirovljenici mogli su dobiti redovite mirovine u lipnju, ali do kraja srpnja bit će jako teško.

“Ako ne možemo pronaći rješenje, najebali smo”, Marko Pavić je na marginama sastanka izjavio Nezavisnim novinama.

Tri stupa hrvatskog mirovinskog sustava

Hrvatski mirovinski sustav temelji se na tri stupa:

S jedne strane postoje obični mirovinski fondovi, koji se popunjavaju iz poreza poreznih obveznika. Samo mali dio sredstava koristi se za isplatu mirovina. Veliki dio tog novca pametno je uložen s nadom da će se novac povećati: jedan dio ide hrvatskim tvrtkama, među njima i “Prijateljima HDZ-a“, a drugi dio ulaže se u povlaštena društva, primjerice “Sve na crveno” na Roulette aparatu u casino-ima Admiral d.d.

Budući da hrvatski porezni obveznici ne mogu snositi teret dobro upravljanog mirovinskog fonda, privatni sektor mora imati pomoćnu ulogu.

Druga dva stupa hrvatskog mirovinskog sustava su LIDL i Plodine. Tamo, velik dio hrvatskih umirovljenika dobiva plaću svaki mjesec. Bez ove druge isplate mnogi umirovljenici ne bi mogli živjeti.

U brojnim “uredima za isplatu mirovina“, koji se obično nalaze iza trgovina Plodina, trenutno se ne mogu prihvatiti boce zbog “tehničkih poteškoća“.

Istraživanje Nezavisnih novina otkrilo je da su skladišta za boce pune.

Zbog toga je na kriznom sastanku prisustvovao i ministar zaštite okoliša Čorić.

Da bi se zaslužene mirovine vratile našim umirovljenicima, cijela Vlada sada mora raditi zajedno. Mnogi umirovljenici u našoj prelijepoj zemlji oslanjaju se na LIDL i Plodine kako bi svoje stare dane proveli dostojanstveno , baveći se  svojim omiljenim hobijem – skupljanja povratnih boca iz kontejnera.

Ali vjerujemo da će fantastični kvartet ministara na čelu sa šefom i političkim genijem Plenkovićem doskočiti i ovome problemu.

Zapjevat će svi skupa onu dječju dok brod tone:

“Ringe, ringe, raja
doš’o čika Paja,
pa pojeo jaja, jedno jaje muć,
a mi djeco čuć. !”